Op pad: foto/natuurwandeling in de Kwade Hoek​

De Kwade Hoek, een uniek buitendijks natuurgebied met een bijzondere naam. Want is het echt zo’n Kwade Hoek en waar komt deze naam vandaan? OF je nu een doorgewinterde fotograaf bent of net begint, als je van natuur houdt, is de fotowandeling een beleving om niet snel te vergeten! Ga je mee genieten van de prachtige natuur in dit bijzondere gebied?

Een kwaaien hoek...

Vroeger, toen de zeevaart nog geen moderne radarsystemen had, was de Kwade Hoek met recht een “kwaaien hoek” zoals dat in het dialect werd genoemd: menig schip is vergaan op de onberekenbare zandbanken en stromingen voor de kust. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer het geval. Maar juist die stromingen en zandbanken hebben er wel voor gezorgd dat de Kwade Hoek zo’n geweldig mooi gebied geworden is. De getijden brengen nog dagelijks zand en sediment mee, waardoor het natuurgebied nog steeds aangroeit. En de zandbanken zelf worden regelmatig door zeehonden opgezocht: dat is een fijne plek om even te rusten!

Wist je dat de Kwade Hoek het buitendijkse gedeelte van de Duinen van Goeree is? Bij springtij komt het zeewater ver het gebied in, dat hierdoor een unieke mix van zoet en zout water in de bodem heeft. Dat zorgt ervoor bijzondere plantensoorten hier hun thuis vinden. En dat niet alleen: die planten trekken weer vogels aan. 

Dit kun je zien tijdens de fotowandeling

Elk seizoen is anders. Van het groener worden en de bloesem in het voorjaar, naar de zeekraal in het najaar en de rauwe natuur in de winter. Afhankelijk van het seizoen lopen we verschillende routes, zodat je de Kwade Hoek optimaal kunt beleven. 

In het gebied op de kop van Goeree-Overflakkee, in het gebied tussen Ouddorp, Goedereede en Stellendam, leven honderden reeën. Zij zijn het meest actief net na zonsopkomt en voor zonsondergang. Overdag rusten ze vaak in een beschut en afgesloten gedeelte. Precies de reden waarom de foto/natuurwandelingen juist vroeg in de ochtend of tegen het einde van de dag zijn, zodat we de meeste kans hebben om ze te zien. Ook hazen, konijnen en zelfs hermelijnen leven hier. We letten dus goed op alle sporen. 

Vanwege de unieke combinatie van zoet en zout, groeien hier veel verschillende planten, maar liefst zo’n 300 soorten! Zo vind je hier zeekraal, zeeaster, zeedistel, parnassia en verschillende soorten wilde orchideeën. Maar natuurlijk ook kenmerkende duinplanten zoals duindoorn, meidoorn, kardinaalsmuts en meer. Die trekken vervolgens weer veel vogels en insecten zoals vlinders en libellen aan. Zeker tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar is dit een geweldige plek voor vogelliefhebbers. Je kunt hier tientallen soorten vogels zien en horen tijdens de wandeling, zoals de veldleeuwerik, toendraslechtvalk, pestvogel, kiekendief, kramsvogel en meer. 

Het seizoen bepaalt de route​

Elk seizoen is anders in de Kwade Hoek. Dat zorgt ervoor dat het elke keer opnieuw een feestje is om hier een fotowandeling te maken. Om jou de kans te geven om zoveel mogelijk van dit prachtige gebied te zien, kun je kiezen uit 3 verschillende routes. 

Voorjaar & zomer

Het groen begint weer te verschijnen aan de bomen, planten en bloemen komen in bloei en geven weer een nieuwe boost aan de duinen. Jonge dieren worden geboren bij de reeën, hazen, Exmoor pony’s en de Galloway koeien die het gebied van deze route begrazen. 

Lengte: 5,5 km
Duur: 2-2,5 uur

Zeekraal

In september en de eerste helft van oktober speelt zich een waar spektakel af: de zeekraal verhout en dompelt de Kwade Hoek in een oranje, rode en rozige gloed. Een prachtig schouwspel, zeker met de warme gloed van de ondergaande zon.

Lengte: 5km
Duur: 2-2,5 uur

Najaar & winter

Het broedseizoen is lang voorbij en de zee komt weer wat verder het gebied in. Hoge, waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn een must om droge voeten te houden. Ervaar de stilte en tegelijkertijd de kracht van de natuur terwijl we over verlaten duinen struinen. 

Lengte: 5,5 km
Duur: 2-2,5 uur

Beleef de Kwade Hoek

Welk seizoen is jouw favoriet? Je hoeft eigenlijk niet te kiezen, want je kunt natuurlijk ook alle 3 de routes mee op pad met de fotowandeling in de Kwade Hoek. Dus trek je wandelschoenen (of laarzen in de winter) aan,  neem je camera of verrekijker mee en meld je snel aan voor de foto/natuurwandeling. Zo ervaar je de Kwade Hoek onder begeleiding van een kenner én fotograaf. Een onvergetelijke herinnering!

Zou je graag met een eigen groep een natuur- of fotowandeling willen organiseren? Bijvoorbeeld voor een vereniging, familiedag, bedrijfsuitje, teambuilding of met een groep mede natuurliefhebbers? Neem dan zeker even contact op, ik neem jullie graag mee naar dit prachtige gebied. 

Scroll naar boven