Ontdek Voornes Duin tijdens een natuur/fotowandeling

Ontdek Voornes Duin tijdens een natuur/fotowandeling

Voornes Duin, misschien wel het meest diverse duingebied in Nederland. Op nog geen 40 kilometer van Rotterdam, op de kop van Voorne Putten, en ingesloten door Rockanje en Oostvoorne , vind je bijna de helft van de Nederlandse wilde planten en vogel- en insectensoorten. Zelfs zeldzame soorten zoals parnassia, duizendguldenkruid en verschillende wilde orchideeën. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de diversiteit van Voornes Duin.

Wandelen in Voornes Duin​

Natuurlijk kent een natuurgebied zoals Voornes Duin veel verschillende wandelroutes. Maar wist je dat je hier ook een natuur/fotowandeling kunt doen onder leiding van een professioneel fotograaf? Tijdens een schitterende wandeling geniet je van de natuur, is er ruim voldoende tijd voor het maken van mooie foto’s en krijg je tips & tricks om je fotografie naar een hoger niveau te tillen. 

Voor de fotowandelingen zijn verschillende routes van zo’n 5 à 6 kilometer waar je uit kunt kiezen.

Tijdens de wandeling vertel ik je leuke weetjes over dit bijzondere natuurgebied. Ondertussen speur je de omgeving af naar reeën, bloemen, vogels en insecten. En misschien zie je zelfs een vos! De wandeling gaat in een aangenaam tempo dat voor iedereen te volgen is. Er is altijd voldoende tijd om foto’s te maken van al het moois dat je gaat zien. Ben je geen fotograaf en kun je wat hulp gebruiken bij de instellingen? Dan kun je natuurlijk je vragen stellen. Wil je gewoon mee om te genieten van dit waanzinnig mooie stukje Voorne Putten? Ook dan ben je meer dan welkom!

Ontdek de natuur in Voornes Duin​

Het nog relatief jonge natuurgebied Voornes Duin is slechts ongeveer 800 jaar oud en groeit nog steeds aan. Hier vind je bos, duinvalleien, hoge duinen en struwelen. In het duinzand zit nog veel kalk, wat zorgt voor de grote variatie aan soorten planten die je hier terugvindt.

Voornes Duin bestaat niet alleen uit een kalkrijke zandbodem, sommige delen van de bodem zijn juist heel dicht. Daardoor zijn op verschillende plekken natte duinvalleien, poeltjes en moerassen ontstaan. Breede Water en Quackjeswater zijn natuurlijke duinmeren die veel vogels aantrekken. De overgangen van droog naar nat, van zoet naar zout en van voedselarm naar voedselrijk zorgen voor een enorme variëteit aan bloemen en planten. Die trekken vervolgens weer veel verschillende vogels en insecten aan. Wist je dat hier zelfs grote kolonies aalscholvers en lepelaars broeden?

Kies je favoriete route

Waterbos

Het Waterbos gedeelte van Voornes Duin is prachtig en afwisselend. We lopen door oude duinvalleien die worden afgewisseld met bos. Roofvogels zoals torenvalken zoeken hier hun maaltje en ook reeën vinden het een geweldige plek.  

Lengte: 5,5 km
Duur: 2-2,5 uur

Zuid

Van bos tot strand en duinen: in het zuidelijke gedeelte van Voornes Duin lopen we een prachtige route waar je veel vogels zult zien en kunt genieten van geweldige uitzichten. In het najaar vind je hier veel paddenstoelen. 

Lengte: 6,5 km
Duur: 2,5-3 uur

Landgoed Mildenburg

Een unieke plek op Voorne Putten is het bos op Landgoed Mildenburg. Hoewel het is aangeplant, inclusief een prachtige stinzentuin, voelt het als een andere wereld. Statige lanen, eekhoorns, ijsvogels, reeën en fijne doorkijkjes. In het voorjaar is het één kleurenpracht door de bloemen en in het najaar wemelt het van de paddenstoelen. 

Lengte: 5 km
Duur: 2-2,5 uur

Tenellaplas

De Tenellaplas staat bekend om de prachtige heemtuin, waarin alle landschappen van Voornes Duin samenkomen. Ook wandelen we door het bos, de thuishaven van vele soorten vogels. Hier kom je langs verschillende uitzichtpunten, zoals bij de broedkolonie van de aalscholvers. Misschien zien we zelfs de ijsvogel!

Lengte: 6,5 km
Duur: 2,5-3 uur

Noord

Het noordelijkste deel van Voornes Duin is ook het jongste deel van dit gebied. Hier groeit het land nog steeds aan. De afwisselende wandeling brengt je door duin, bos en strand. Een veilige plek voor vogels. Misschien spotten we zelfs een vos of ree!

Lengte: 6,5 km
Duur: 2-2,5 uur

Dieren in de duinen​

In Voornes Duin kun je veel verschillende dieren en planten vinden. Wat je tijdens een wandeling tegenkomt is natuurlijk altijd een verrassing. Wilde dieren laten zich vooral vroeg in de ochtend en aan het einde van de dag zien. Belangrijk is natuurlijk altijd dat je zo min mogelijk geluid maakt, zodat je de dieren niet verstoort en ze van schrik een veilig plekje uit het zicht opzoeken. Wat je zoal kunt tegenkomen tijdens je wandeling in Voornes Duin? Reeën, Galloway runderen, Exmoor pony’s, vossen, eekhoorns, Noordse woelmuis of de zandhagedis. Let dus ook altijd goed op de sporen, want ze kunnen zomaar in de buurt zijn. Misschien bekijken ze je stilletjes van een afstandje. 

Ook liefhebbers van vogels kunnen hun hart hier ophalen. Maar liefst tweederde van alle broedvogels in Nederland komen hier om te zorgen voor gezinsuitbreiding. Op het juiste moment van het jaar kun je bijvoorbeeld de boomleeuwerik, roodborsttapuit, aalscholver, lepelaar, blauwborst, ijsvogel, grote bonte specht, geoorde fuut, sperwer, torenvalk of de indrukwekkende buizerd zien. Sommige vogelsoorten blijven het hele jaar door en anderen passeren tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar. 

Verder zijn maar liefst 40 soorten slakken en 400 soorten nachtvlinders zijn hier vertegenwoordigd. Rondom de natte gedeelten van het gebied leven veel libellen, vlinders, padden, kikkers en salamanders. Je kunt hier zelfs de kleine parelmoervlinder spotten. Een enorm rijk en divers gebied dus!

Bloemen en planten

Door de gevarieerde bodem, leven in Voornes Duin veel verschillende planten. Waarschijnlijk zelfs meer dan in welk ander natuurgebied in Nederland. Zelfs een flink aantal bedreigde soorten, die op de rode lijst staan, groeien in dit mooie gebied.
• Moerasgamander
• Groene knolorchis
• Rietorchis
• Bijenorchis
• Platte bies
• Parnassia

Maar natuurlijk zijn ook typische duinplanten aanwezig zoals de duindoorn, meidoorn, zuurbes, verschillende soorten grassen en zelfs heide. Een geweldige verzameling van flora en fauna dus.

fotowandeling voornes duin

Beleef de natuur/fotowandeling in Voornes Duin​

Wil je Voornes Duin na het lezen van deze blog nou ook graag ontdekken? Trek je wandelschoenen aan, pak je camera of verrekijker en meld je snel aan voor één van de fotowandelingen. Zorg dat je er snel bij bent, want we lopen in kleine groepen. Dat doen we om ervoor te zorgen dat we de natuur zo min mogelijk verstoren én er voldoende gelegenheid is om je vragen te stellen en natuurlijk mooie foto’s te maken van de schitterende natuur.

Zou je graag met een eigen groep een natuur- of fotowandeling willen organiseren? Neem dan zeker even contact op, want in overleg is bijna alles mogelijk.

Houdt er rekening mee dat bij slecht weer of harde wind de wandeling wordt verplaatst naar een andere datum. Dat doen we omdat veel dieren met dit weer beschutting zoeken en zich niet laten zien. Zonde natuurlijk, want die willen we juist graag zien!

Scroll naar boven