Workshop - Wildlife fotografie

Heb jij al eens kennisgemaakt met de wereld van wildlife fotografie? In Nederland kennen we, ondanks dat het drukbevolkt is, schitterende stukken natuur. In die natuur leven veel verschillende wilde dieren. Een ontmoeting met die wilde dieren is een magisch moment, vooral omdat ze vaak vrij schuw zijn. Het vastleggen daarvan is méér dan een snel kiekje met je mobiel maken. Wildlife fotografie is misschien wel een van de meest pure vormen van fotografie. Want hoe vaak je ook in de natuur te vinden bent, het blijft altijd bijzonder om wilde dieren tegen te komen. 

Zou het dan niet geweldig zijn als je weet hoe je wildlife goed moet vastleggen op een foto? Zodat je thuis komt met een foto die het waard is om boven te bank te hangen, een foto die je mee terug neemt naar dat moment? Als je wilt leren hoe je wildlife fotografeert, dan is de workshop wildlife fotografie écht iets voor jou.

 

Wildlife fotografie

Wildlife fotogafie is een bijzondere vorm van fotografie. Het is een beleving waarbij je helemaal opgaat in de natuur en de ontmoeting met het dier dat je wilt fotograferen. Je legt de dieren vast in hun natuurlijke omgeving, waarmee je een verhaal kunt vertellen. 

Wilde dieren zijn vaak schuw en onvoorspelbaar, je weet van te voren dus nooit precies wat je zult zien of hoe dieren zullen reageren op jouw aanwezigheid. Soms moet je veel geduld hebben om een dier te zien. Het helpt dan om een beter begrip te hebben van het wildlife dat je wilt fotograferen. 

Voor het fotograferen van wildlife is het belangrijk dat je de juiste apparatuur hebt:

  • Een camera waarmee je achter elkaar opnames kunt maken. Dat kan zowel een spiegelreflex-, systeem- of compactcamera zijn.
  • Een lens waarmee je kunt inzoomen. Zo kun je wildlife fotograferen maar toch een veilige afstand houden tot de dieren. Het mag immers nooit de bedoeling zijn om de dieren of natuur tot last te zijn. Met een zoombereik van ongeveer 200mm kun je prima uit de voeten.
  • Een extra geheugenkaartje en accu. Je zult veel foto’s maken en zeker systeemcamera’s gebruiken behoorlijk stroom. Het is natuurlijk zonde wanneer je niet de gehele workshop kunt fotograferen!
Video afspelen

Fotograferen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Tussen Zandvoort en Noordwijk ligt het natuurgebied Amsterdamse Waterleidingduinen, ook wel liefkozend AWD genoemd. Een uitgestrekt duingebied waar het leidingwater voor Amsterdam wordt gefilterd. De vele kanalen geven het gebied een bijzondere dynamiek. De duinen zijn een oase van rust. Hier mag je zelfs bijna overal van het pad af struinen. 

De grootste populatie van damherten van Nederland vind je in de AWD. Hun prachtige geweien zijn indrukwekkend en ontzettend fotogeniek. Wist je dat niet alle damherten de bekende bruine vacht met witte stippen hebben? In de Amsterdamse Waterleidingduinen leven ook damherten met een heel donkere vacht. In de bronsttijd zijn deze dieren extra actief: de mannetjes proberen de vrouwtjes te imponeren met hun kenmerkende geburl en gevechten. Een spektakel om te zien! 

Behalve damherten leven in de AWD ook vossen. Deze prachtige dieren zijn een stuk schuwer maar tegelijkertijd ook nieuwsgierig en speels. Tijdens de workshop wandel je langs verschillende vossenburchten en hopen we natuurlijk deze bijzondere dieren te kunnen vastleggen. 

Duingebieden zoals de AWD zijn een veilige haven voor vogels.  Met een beetje geluk zie je de ijsvogel met zijn prachtige kleuren of word je vanaf een afstandje scherp in de gaten gehouden door een roofvogel. Ook tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar strijken veel vogels hier neer om weer op krachten te komen. 

Genoeg dieren dus om te oefenen tijdens de workshop wildlife fotografie. Al is er nooit een garantie dat je al deze dieren ziet. Het blijft tenslotte de natuur.

De workshop

Deze workshop neemt je mee op een ontdekkingstocht met magische ontmoetingen. Je leert hoe je je camera optimaal kunt instellen voor het mooi vastleggen van wildlife. Ook geef ik je handige tips en tricks om jouw foto’s naar een hoger niveau te brengen. Een basiskennis van je camera is voor deze workshop gewenst, zodat je sneller kunt anticiperen op de gedragingen van de dieren. Sta je nog aan het begin van deze geweldige hobby en wil je de basis van fotografie graag onder de knie krijgen? Dan kun je de workshop basis fotografie volgen.

Natuurlijk vertel ik je ook over de dieren in dit bijzondere natuurgebied, zodat je hen beter leert begrijpen. Kennis hebben van de dieren is een must om ze goed te kunnen fotograferen. We respecteren de dieren en de natuur en houden een gepaste afstand. Je zult zien dat je daardoor nóg mooiere foto’s kunt maken! 

Tijdens de workshop wandelen we ongeveer 10 kilometer, op een rustig tempo. Deze wandeling brengt ons langs meerdere vossenburchten en natuurlijk zullen we onderweg de prachtige damherten ontmoeten. En wie weet wat nog meer? Het blijft tenslotte wildlife fotografie! Afhankelijk van wat we tegenkomen duurt de workshop ongeveer 4 tot 5 uur. We starten vroeg, rond of net na zonsopkomst, zodat we het mooiste licht hebben. 

Is de workshop op de datum van jouw voorkeur vol of zijn er niet meer genoeg plaatsen vrij? Laat het me dan even weten per mail of via het aanmeldformulier, zodat ik je op de reservelijst kan zetten. Mochten er afmeldingen zijn, dan kun je alsnog meedoen.

Praktische info

Duur: ongeveer 4 uur
Locatie: Amsterdamse waterleidingduinen
Kosten: € 79,00 p.p.

Niet inbegrepen:
Parkeren: € 2,- per auto per dag 
Toegang tot natuurgebied: € 1,50 per persoon

Beschikbare data

Zaterdag 22 juni – 13.00 tot 17.00 uur

Aanmeldformulier Wildlife fotografie

Meld je aan voor de workshop Wildlife fotografie door onderstaand formulier in te vullen. Je ontvangt zo snel mogelijk een definitieve bevestiging.

Scroll naar boven