Zo maak je mooiere foto’s tijdens je vakantie

5 tips voor mooie vakantiefoto's

Eindelijk, het is vakantie! Hét moment om even bij te komen van de dagelijkse sleur en natuurlijk om mooie herinneringen te maken. Het is tijd om te gaan genieten aan een zonnige costa, qualitytime met het gezin op een fijn vakantiepark of misschien ga je een prachtige rondreis maken. Hoe jouw vakantie er ook uit ziet, dit is de perfecte gelegenheid om je fotografievaardigheden te verbeteren en meteen die mooie herinneringen vast te leggen, precies zoals je ze beleeft. Of je nu een beginner bent of al wat meer ervaring hebt, er zijn altijd nieuwe technieken en tips die je kunt leren om je foto’s nog indrukwekkender te maken. Lees snel verder en ontdek hoe je met 5 tips jouw foto’s naar een hoger niveau kunt tillen. 

Tip 1: Het gouden uur

Net na zonsopkomst en net voor zonsondergang is het licht mooi zacht en warm. De schaduwen zijn zacht en er hangt een bijna magische sfeer. Je kent het wel, die prachtige rode, oranje, soms zelf roze of paarse lucht aan het begin of einde van de dag. Het gouden uur duurt overigens niet altijd een uur. Soms is het iets korter, een enkele keer iets langer. Belangrijk dus dat je er op tijd bij bent! 

Zo maak je mooie foto’s tijdens het gouden uur:

  • Plan vooruit
    Zorg dat je weet wanneer de zon onder gaat of op komt, zo kun je op tijd op de beste locatie zijn. De (betaalde) app Photopills is super handig om dit te plannen. 
  • Gebruik een statief
    Tijdens het gouden uur is er minder licht dan overdag. Hierdoor kun je werken met langere sluitertijden. Met een statief voorkom je bewegingsonscherpte.
  • Speel met de belichting
    Doordat de zon laag staat, geeft het tegenlicht vaak een mooi effect. Experimenteer met langere of kortere belichting om zo je foto’s nog meer te laten spreken. 

Nog een voordeel van fotograferen tijdens het gouden uur? Het is vaak een stuk minder druk op bekende hotspots. Neem overigens ook altijd een zaklamp mee, zodat je in het donker goed kunt zien waar je loopt. 

Tip 2: diepte in je foto's

Wij zien de wereld in 3D, maar jouw camera of telefoon heeft slechts 2 dimensies. Het kan daarom gemakkelijk voorkomen dat je beelden wat “vlak” ogen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om toch die diepte in je foto’s te brengen, zodat je wél levendige en interessante beelden krijgt. 

Dat doe je zo:

  • Voor- en achtergrond
    Breng elementen op verschillende afstanden van je camera in beeld. Dat kan bijvoorbeeld een object in de voorgrond, een huis in het midden en de bergen op de achtergrond zijn. 
  • Zoek naar lijnen
    Gebruik lijnen die naar de horizon leiden, om zo diepte te suggereren. Dat kan van alles zijn, zoals een weg, rivier of hek.
  • Gebruik een hoog f-getal
    Met een klein diafragma, of hoog f-getal, zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk scherp in beeld komt. Dit vergroot de scherptediepte in je foto.  
  • Schaduwen
    Maak je overdag foto’s dan heb je vaak te maken met (harde) schaduwen. Deze kun je perfect gebruiken om diepte in je foto’s te krijgen.

Tip 3: Gebruik lange sluitertijden

Het gebruiken van lange sluitertijden is een heel andere manier van fotograferen dan je misschien gewend bent. Zelf vind ik dit altijd enorm rustgevend en vooral verrassend. Je weet immers van te voren niet hoe je foto eruit komt te zien. Doordat je beweging over langere tijd vastlegt, kun je hier heel dynamische of juist rustige beelden mee maken. Denk aan bewegende wolken, golven in het water, de melkachtige stroom van een waterval of zelfs de melkweg (of het noorderlicht!).

Zo werk je met lange sluitertijden:

  • Gebruik een statief
    Doordat het maken van je foto langer duurt, werk je altijd vanaf statief. Zo voorkom je bewegingsonscherpte vanuit je hand. 
  • Gebruik een ND-filter
    Een ND-filter, of grijsfilter, werkt als een soort zonnebril voor je camera. Je zorgt ervoor dat er minder licht op de sensor valt, waardoor je langer kunt belichten. Zo kun je zelfs overdag langere sluitertijden gebruiken. 
  • Experimenteer met sluitertijd
    Bekijk welke sluitertijd het voor jou gewenste effect geeft. Afhankelijk van welk ND-filter je gebruikt, kun je variëren van 1 seconde tot meerdere minuten. 
  • Gebruik een afstandbediening
    Om trilling van je camera te voorkomen, gebruik je een afstandbediening om de foto te maken. Werk je in Bulb-modus, dan kun je hiermee ook je sluitertijd bepalen. 

Tip 4: gebruik een polarisatiefilter

Ken je dat? Het water van een meer waar je op vakantie bent is ontzettend helder, maar als je een foto maakt zie je alleen een reflectie van de omliggende bergen. Ondanks dat reflecties ontzettend mooi kunnen zijn (zie ook de volgende tip!), wil je soms juist laten zien hoe helder het water is. Nog een aantal voorbeelden van ongewenste reflecties, zijn bijvoorbeeld reflecties in ramen of op natte bladeren, als je in het bos loopt. 

Nog een voorbeeld waarin een polarisatiefilter de oplossing biedt: terwijl je geniet van een prachtig uitzicht zijn de kleuren die je ziet prachtig helder, maar op je camera komen ze wat flets over. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de foto’s die je met je telefoon maakt kleurrijker zijn. Dat klopt, want je telefoon plaatst standaard een bewerkingslaag over je foto. Wil je zelf die controle hebben, dan kun je een polarisatiefilter gebruiken op je camera. 

De voordelen op een rij:

  • Hoger contrast
  • Rijkere kleuren
  • Verminderen (of juist versterken) van reflecties
Houdt er rekening mee dat een polarisatiefilter 1 stop licht tegenhoudt. Het kan daardoor sneller nodig zijn om vanaf statief te werken.

Tip 5: Reflecties

Ook als je geen polarisatiefilter hebt of kunt gebruiken (zoals met je smartphone), kun je natuurlijk wel reflecties opzoeken. Bijna elk glanzend oppervlak kan hiervoor worden gebruikt: van water tot ruiten van een auto of etalage, zelfs een iPad of misschien wel het panoramadak van je auto. Zolang de omgeving er maar in weerspiegelt wordt. Overigens hoeft dit niet altijd een heel scherpe reflectie te zijn. Soms kan juist een wazige reflectie een mooie sfeer in je foto brengen. 

Geniet van de zomer!

Het belangrijkste van je vakantie is natuurlijk dat je geniet van je bestemming en elkaar. Dat je herinneringen maakt om op terug te kunnen kijken. Met deze tips ben je goed uitgerust om die beleving  mooi vast te leggen. En vergeet niet: hoe meer je oefent, hoe beter je foto’s zullen worden! Dus pak je camera of telefoon en ga lekker op pad om herinneringen te maken én vast te leggen. Nog een laatste tip: zorg dat je altijd een backup maakt. Dat kan in de cloud of met een externe harde schijf. Want die moooie foto’s wil je natuurlijk niet kwijtraken. Happy holiday! 

Houd mij op de hoogte Stuur mij een email als er een nieuwe datum voor deze workshop bekend is.
Scroll naar boven